Allt du behöver veta om att handla mat på nätet

Handla mat på nätet

Matbutiker online har exploderat på bara några få år. Många väljer att handla råvarorna online för att slippa köa, bära och leta efter allt bland hundratals hyllor efter den där enstaka ingrediensen i det där nya spännande receptet. Men det kan kännas som en djungel, det finns många olika butiker att välja mellan och hur vet man egentligen vilken som är bäst när du inte kan se med dina egna ögon hur de jobbar.

I större städer finns det fler butiker att välja mellan än på mindre orter men större aktörer som mat.se och mathem.se finns på de flesta platser i landet. Även företag med faktiska butiker har börjat växa på nätet, Ica, Coop och Willys är matjättar som idag erbjuder både hemkörning och upphämtning av matvaror som beställts på nätet. 

Så funkar det att handla online

Men hur går det till rent praktiskt då? Jo, egentligen är det som att handla mat i en faktisk butik, du kan kolla igenom olika kategorier och jämföra varumärken och innehållsförteckningar. Du kan även hitta hygienartiklar och receptfria läkemedel på onlinebutikerna. Den stora skillnaden är att det är någon annan som plockar varorna från hyllan och kör hem det till dig. I de flesta fall är leverantörerna väldigt flexibla och erbjuder olika tider för hemkörning, på både dagtid och kvällstid. De aktörer som även har faktiska butiker erbjuder ofta även en möjlighet att hämta upp kassarna färdigpackade i butiken. Du kan ofta få maten samma dag du beställt, eller åtminstone dagen därpå. 

Så gör du riktiga fynd på din mat

Som vanligt när det kommer till att handla mat är det ofta billigare att göra färre stora inköp än flera mindre eftersom det brukar innebära färre impulsköp och göra det lättare att hålla sig till en inköpslista. Men när du handlar mat på nätet kan du spara ännu mer om du handlar för hela veckan på en gång eftersom de flesta aktörer erbjuder gratis hemkörning när du handlar för över en viss summa. Mat.se levererar till privatpersoner kostnadsfritt vid köp över 700kr och Mathem.se har alltid gratis leveranser. 

Eftersom konkurrensen är större på nätet kan du som konsument även sno åt dig massor av erbjudanden. Just nu får du 200 kr rabatt på mat.se om du som är ny kund anger koden NY200 när du handlar för över 700kr. På Mathem.se kan du få 150 kr rabatt med koden MATHEM19, även det gäller köp över 700kr. Här är ett guldläge att få två riktigt bra rabatter när du samtidigt kan testa vilken leverantör du gillar bäst! 

Går det att köpa alkohol också?

Alkoholmonopolet i Sverige gör att vi inte kan handla alkohol i matbutiker och därmed inte heller i onlinebutikerna. Men det går att beställa vin på internet. Vinoteket.se är en tjänst där du kan få vin levererat till dörren. De betalar alkoholskatten och löser allt stökigt med monopolet. Det enda du behöver göra är att hitta vinet du vill ha på deras sida, beställa det och det kommer till din dörr! De har även prenumerationstjänst som de kallar för Vinboxen. Då får du några noga utvalda viner som passar säsongens råvaror. Du får även ett förmånligt pris på vinerna då du kan välja mellan tre prisklasser, 499 kr, 599 kr eller 799 kr per box. Vinoteket har även en flik för lagertömning där du kan hitta riktigt fina viner till riktiga pang-priser! 

Dexter
Grundare av Fattiglapp.se - Har ett brinnande intresse för privatekonomi och självförbättring

Latest articles

Allt du behöver veta om att handla mat på nätet

Handla mat på nätet Matbutiker online har exploderat på bara några få år. Många väljer att handla råvarorna...

Allt om elscootrar, jämförelse av pris, tillgänglighet och rabattkoder

Det viktigaste först, en enkel liten tabell med alla priser, tillgänglighet (sett från Stockholm) samt rabattkoder för Moow,...
14,1k Followers
Follow

Related articles